האם מומלץ לנהל סדר יום לתינוק?

הבית לאחר הגיעו של תינוק חדש לעולם מתנהל לא פעם לפי הצרכים של התינוק ואכן מובן שהתינוק אינו יכול לחכות, המחשבה הראשונית היא שאמא צריכה להתאים את עצמה אליו, הסדר בבית משתנה וכל אחד מבני הבית מקבל מקום חדש בסדר, ובסדר העדיפויות. להרבה אימהות, לא קל לגמור את היום ולראות כל כך הרבה דברים שנדחקו לפינות, נפלו בין הכיסאות, אפילו דברים שהם 'חשובים' מוכרחים לחכות ל-SOS של התינוק שבשנתו הראשונה. התסכול גובר, האשמה שולטת והתקווה הפנימית מייחלת שהתינוק לא יינזק רגשית, ולא ירגיש שהוא מפריע לך בתוכניות. האם זו הדרך היחידה להתנהל עם האוצר הקטן?
הרבה אימהות שואלות ושואפות – האם ניתן ליצור סדר יום לתינוק?
ואם כן, מאיזה גיל ניתן ליישם את סדר היום?

תתפלאי לדעת שכן, אפשר ליצור סדר יום לתינוקות מגיל לידה ואכן זהו הדבר הכי בטוח בשבילם.

אני בעצם קוראת לסדר יום של תינוק – סדר יום א.נ.י – הכוונה ליצירת שגרה או מחזורי פעילות שחוזרים על עצמם מספר פעמים ביום. התינוק שלך אוכל ואחרי זה הוא נהנה מזמן ערות ורק אז הוא ישן.

דרך אגב סדר יום "א.נ.י" לתינוק שלך יעזור לך להבין את הבכי שלו בזמן אמת.

 

אבל, רגע, האם סדר יום לתינוקות זהו צורך של מבוגרים 'פריקים' לסדר ושליטה?

האם טוב ליצור סדר יום לתינוק? האם סדר יום זו מערכת שנכונה לתינוקות?

למען האמת, לא ראיתי שום בריה בטבע שפועלת באופן אקראי, בעולם שבורא עולם יצר יש תבנית וסדר… (זוכרת את השיעורים בבית הספר?). אז נכון שאני לא ביולוגית, לא מדעית, לא פסיכולוגית… אולי אני קצת 'חוקרת' 🙂 את תחום התינוקות והילדים, מרוב אהבתי לדבר הטהור והקסום הזה.

רוצה לשתף אותך בהוכחה מאוד מעניינת להכרחיותו של הסדר גם לתינוקות, מתחום אחר: מעולם התפתחות השפה בגיל הרך. השפה, אמצעי תקשורת שהוא שונה מ'רק' דיבור, היא מערכת מופשטת של סמלים שונים שניתן לצרף אותם למשפטים לשם העברת מידע. המערכת לכשעצמה מתנהלת על ידי כללים שונים. רכישת השפה היא נושא שמעניין את החוקרים – איך בעצם ילד רוכש את מיומנות השפה? ככל הנראה, כשילדים צריכים ללמוד משהו מורכב, כמו שפה, הם מחפשים אוטומטית אחר סדירויות וכללים כפי שמתואר בהתפתחות השלבים.

הנה כמה דוגמאות שמעידות על החיפוש אחר הכללים:

– טעות נפוצה בשלב המורפולוגיה נקרא הסדרת יתר – פעוט כשהתחיל לחקות את הדיבור אומר "ביצים" אחרי שהוא למד (בעצמו, כן?) את הכללים המורפולוגיים סביר להניח שיגיד "ביצות", זהו כלל פשוט: ביצה ברבים היא כמו ילדה / ילדות. רק בגילאי בית ספר המחנכים ילמדו אותו את כל המילים היוצאות מן הכלל.

רוצה עוד דוגמא? כשפעוט לומד מה המשמעות של כדור (בשלב הסמנטיקה), אם עכשיו תצביעי על כדור ותגידי לו "זה אדום" (על הצבע של הכדור), איך הוא מניח שמדובר על תכונה נוספת של הכדור ולא שם אחר (לכדור)? זה בגלל הניגוד הלקסיקלי– ההנחה של ילדים שלא ייתכנו שתי מילים שיש להן אותה משמעות.

וואו! זאת אומרת שיש נטייה גדולה לחפש סדר בלמידה של דברים מורכבים. עכשיו בואי נחזור לתינוק שטרם נולד. מה המטלה הקשה ביותר שהוא עסוק בה אחרי לידתו?

לשרוד ולחיות בעולם! ברחם הכל היה זמין לו ומזג האוויר היה גם נוח בשבילו. עכשיו הוא צריך 'להסתדר' עם כל מיני שינויים שהוא בכלל אינו מבין מה הם! לכן להעניק ולהקנות סדר יום א.נ.י לתינוקך הוא אחת המתנות הגדולות שאת יכולה לתת לו בבואו לעולם.

סדר היום יעניק לתינוק שלך ביטחון וצפי, הוא ילמד אותו איזו פעולה מגיעה אחרי הפעולה הנוכחית שהוא עושה ולא רק, הוא גם ידע וירגיש בטוח שאמא לא תפספס את הצרכים שלו בטעות, כי יש זמן אכילה, זמן ערות וזמן שינה.

 

סדר יום א.נ.י לתינוקות כולל את חלונות הזמן שתינוקך צריך כדי להתפתח

שימי לב, סדר יום א.נ.י לתינוק הוא מחזורי פעילות – לא דיברנו בכלל על השעות!

כך שאין לך מה לדאוג, את לא מכריחה את התינוק שלך לשעות מסוימות… השעות יקרו מעצמם כשאת נותנת מענה לכל צורך: בזמן שהוא אוכל הוא יקבל את המזון שהוא כל כך זקוק, בזמן שהוא נהנה הוא יקבל זמן התפתחות, קשר איכותי עם ההורים והסובבים אותו, ניקיון, לידה וכו'. ובזמן שהוא מוכן לישון הוא יישן סוף סוף ויקבל את השינה שתורמת להתפתחותו התקינה.

אולי רצית להגיד שזה מתאים לחלק מהתינוקות, אבל לא לכולם – ובוודאי לא לתינוק שלך שמזגזג בין אכילה וצרחות כל היום? אולי את באמת צודקת?! אך אני מאמינה שהשאלה הנכונה כדי לראות את תינוקך משגשג בסדר יום היא בעצם מה הם הצרכים הספציפיים של התינוק שלך? איך נכון לך ומה נוח לך כאמא לטפל בו? מה נכון לשניכם כאחד, לשילוב שלכם?

ידוע על הנטייה של התינוקות ויילודים להתנהג בהתאם להתנהגות של המטפל (Fogel, 1993). במחקר שנערך בשנת 1975 עקבו אחר תינוקות שעמדו להימסר לאימוץ. חלק מהתינוקות טופלו על ידי שתי אחיות.

אחות מספר 1 – לא הגיבה מהר לתינוקות אך כשהגיבה, הטיפול היה יסודי יותר.

אחות מספר 2 – התנהגותה היתה פתאומית ולא רצופה במידה מסוימת.

אחרי 20 יום שתינוקות קבלו טיפול על ידי אותה אחות, ראו דבר מעניין. תינוקות שקיבלו טיפול על ידי אחות מס' 1 פתחו דפוסי אכילה ושינה סדירים יותר והיו תינוקות נוחים יותר מאלה שטופלו על ידי אחות 2 אשר טיפולה היה פתאומי ולא סדיר.

חשוב לי לציין שלא צריך לתת לתינוק לבכות כדי לקיים סדר יום או כדי לטפל בו נכון. מה שטוב לתינוק זה לקבל טיפול עקבי, יציב וזמין. ומה שהתגלה במחקר שיש נטייה של הילודים להתאים את עצמם לטיפול של המטפל כבר מגיל לידה.

לסיכום, גם אם נראה שסדר יום לתינוק אינו מתאים לתינוק שלך, או לא יעבוד בשבילו, אני מזמינה אותך להמשיך לעקוב אחר התכנים שלי ולהכיר את הצרכים של התינוק בזמנים השונים.

 

מה הם היתרונות של סדר יום לתינוק (סדר יום א.נ.י)?

קחי לדרך עוד עידוד ומתנות לתינוקך,

  1. לטפל בתינוקך במחזורים של אכילה, ערות ושינה יעזור לך להבין את הסימנים השונים שלו. מתי הוא רעב ומתי הוא ישן. את (ותינוקך) תקבלו ביטחון על מה קורה ומהי הסיבה לבכי שלו.
  2. כשמאכילים את התינוק ומרדימים אותו מיד אחרי האוכל, התינוק לומד שלאכול הוא בעצם חלק מתהליך השינה וההרדמה. לכן ההפרדה של אכילה ושינה מאפשרת לו ללמוד ולקנות הרגלי שינה בריאים יותר.
  3. זמן ערות אחרי הארוחה הוא הזמן האידיאלי להתפתחות תינוקך. אחרי שהתעורר מהשינה וקבל את המזון שהוא זקוק לו, כעת הוא שבע, רגוע ופנוי לחקור את העולם
  4. בלילה אין שגרה! לא צריך להעיר את התינוק לאכול, אלא להאכיל אותו רק אם הוא מתעורר בעצמו. כך תלמדי את תינוקך איך מתנהלים במהלך היום, כולל אוכל וזמן פעילות, ומה תינוק אמור לעשות בלילה. ההתנהלות הנכונה בעצם תגרום לתינוק שלך לישון לילה רצוף, בלי צורך להלחם או לתת לו לבכות.
  5. החל מכמה ימים אחרי הלידה תינוקות מסוגלים להפנים התנייה ולקלוט רצף של פעולות. ככל שתגדל ההכרות של התינוק עם המחזוריות של סדר היום א.נ.י, יהיה לו ביטחון וידע על מה שיקרה וביטחון שיקבל את הצרכים שלו.

כאמור, סדר יום א.נ.י לתינוק הוא בעצם לארגן את הפעולות שהתינוק שלך בכל מקרה ולהכניסן בתבנית קבועה, כהתרחשות שחוזרת על עצמה, ללא התניה לשעון.

 

אולי יעניין אותך לדעת:

כמה שעות שינה התינוק צריך לישון?

איך להרדים תינוקות בקלות?

למה התינוק שלך בוכה?

יש לך ילדים גדולים יותר? תלמדי להשכיב אותם בקלות כאן

שיתוף בווטסאפ
שיתוף במייל
הדפסה
פייסבוק

2 תגובות

  1. זה נשמע אוטופי
    זה אולי מתאים לילודים תינוקות גדולים יותר בגיל 3-4 חודשים ישנים פחות תנומות מאשר ארוחות. גם לתינוקות יונקים זה הרבה פעמים לא מתאים כי הארוחות שלהם לא מסודרות כל כך כמו שאומרים שצריך לתת להם כל פעם שהם מבקשים, הרבה תינוקות ירצו לינוק שוב כחצי שעה – שעה אחרי הארוחה.

    1. חיה יקרה,
      חשוב להכיר את הצרכים של התינוק, כי גם אםהוא קטן או נולד במשקל נמוך, המחזוריות שלו (סדר יום א.נ.י) יחזור על עצמו בהפרשים קצרים יותר –
      עדיין יהיה מחזוריות של אוכל, זנן הנאה ושינה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המספר שכל אמא חייבת לשמור

03-5089361

הקו בהקמה כרגע, רוצה לקבל צינתוקים ולהתעדכן על תוכן חדש, כשהקו יעלה לאוויר??
השאירי פרטים