האם שנת צהרים מומלצת לפעוטות? וכמה ילד צריך לישון?

"אני אמא לילדה בת 3 מתוקה ומלאת אנרגיה הלומדת במעון… כידוע, במעון ישנים בצהריים כשעתיים ולפיכך (כך חשבתי) ההשכבה בלילה היתה מרובת מאבקים עם התחלה וללא סוף. לרוב הייתי נרדמת לפניה בלי שהתפניתי להתכונן ליום המחר… וכל ההתנהלות בבית הייתה מורכבת…" כך כותבת לי י. שהשתתפה באחת מהתוכניות שלי. אני פוגשת לא מעט אימהות שמאמינות ששנת הצהרים מזיקה לשנת לילה מוקדמת. כי תכל'ס הילדים לא נרדמים לפני 12 בלילה…. האם הן צודקות?
ילד מתחת לשמיכה
האם פעוטות אמורים לישון צהריים? פעם הפעוט הלך לישון יפה ועכשיו השינה ביום גורמת לו לישון מאוחר

לאורך השנה הראשונה תינוקות אמורים לישון במהלך היום. (לחצי כאן ותגלי כמה תינוק אמור לישון ביממה) וככל שהתינוק גדל, הוא צריך פחות ופחות שינה עד שמגיע לגיל שלוש, גיל בו הוא בד"כ מסוגל לדלג על שנת יום וללכת לישון בצורה רגועה, מבלי לפגוע בשנת הלילה. (מאמרים נוספים על הקשר בין עייפות ושנת לילה איכותית תמצאי כאן). במילים אחרות, עד גיל שלוש (ויש ילדים שאף יותר) פעוטות זקוקים לשינה במהלך היום.

במקביל, בסביבות גיל שנתיים מתחילים המאבקים בנושא השינה עם הילד והקושי בהרדמות או לפתע מתחילות להתרחש יקיצות רבות במהלך הלילה. יחד עם זאת מתחילים גם חילוקי דעות בין גננות לאימהות. ידוע שבמעונות המתנהלים לפי משרד התמ"ת (והרבה גננות פרטיות) נוהגים לתת לפעוט לישון כשעתיים במהלך היום, בין אם זה בבוקר או לקראת הצהריים, אך לדעת הורים רבים השינה הזו במהלך היום מיותרת ומעכבת את ההשכבה המוקדמת לשנת הלילה. האומנם? האם הבעיה בהשכבה היא באמת בגלל השינה? ואולי בכלל צריך לדחות את שעת השכבה?

 

 

כך נראה ילד שישן במהלך היום

מה עושים ילדים שלא מצליחים להירדם?

 

יש פעוטות שמתחילים כבר להשתולל במהלך ארוחת ערב וקשה להגיע איתם למיטה…. לצד זה יש כאלה שמגיעים למיטה ברוגע ודווקא הם אלה ש מחבלים את השלווה של ההרדמה… מתחילים את הצחוקים והבדיחות, מציקים לאחים, קופצים ואז מצליחים להוציא את כולם "מ"מצב שינה" וההשכבה נמרחת עד שעות מאוחרות.

אבל אולי הילד שלך רגוע יותר, שוכב במיטה בהתחלה ואז הוא קם מיליוני פעם? מבקש דברים אין סוף, מבקש לקום.. עד שבלית ברירה את מאפשרת לו, העיקר ש…%^%^&.

מה מאפיין את הילד / פעוט שלך? (שתפי אותי בתגובות כאן למטה! :))

 

התעלומה שמאחורי ההתנהגות של הילד

תגלי האם הילד שלך לא עייף והשינה מיותרת לו

 

כפי שציינתי למעלה, ההורים סבורים שהקושי הוא בעקבות השינה ביום. אך האמת היא לפעמים, הפוכה בדיוק: הבעיה היא שפעילות יתר, השתוללות, קושי להירגע ולהירדם, צורך בנוכחות ההורה ודומיהם הם גם סימנים של עייפות יתר!

כן, אותם סימנים לפעמים עלולים להיות אינדיקציה לכך שהילד שלך ישן דווקא פחות ממה שהוא זקוק. הסיבה לזה היא מכיוון שכאשר הגוף בזמן עייפות, מה שהוא זקוק, זה פשוט שינה וכאשר הילד אינו מקבל את השינה שהוא צריך, הגוף משחרר אדרנלין מתוך נסיון להתרענן והגוף הופך להיות פעיל יותר.. אך זו אינה פעילות כיפית ותקינה, זו פעילות "הישרדותית" שמובילה הרבה פעמים להשתוללות, קושי בוויסות חושי, קושי להירגע ואפילו "עקשנות". ההורים בד"כ מתייחסים למצב של עייפות היתר הזו כ"עבר לו השינה".

דווקא בגלל זה חשוב לעשות סדר בנושא ולהכיר כמה שעות שינה פעוטות וילדים זקוקים במהלך היום

 

 

ניסית כל דבר ושום דבר לא עזר?

קחי לדרך כלים שיעזרו לך להפוך את ההשכבה לתהליך עם התחלה וסוף 🙂

 

כך המשיכה לכתוב לי י. "כשניסיתי לגמול אותה משנת הצהריים והמצב לא השתפר, בהמלצת חברה פניתי לחנה בתיה והצטרפתי לסדנא, בה למדתי איך פונים להשכבה, איך מתנהלים בתוך ההשכבה ועוד הרבה דברים טובים לסיכום, שעת ההשכבה הפכה אצלנו לשעת איכות נינוחה עם התחלה וסוף!!! הילדה מקבלת את כל צרכיה ונהנית משנת צהרים מיטיבה ושנת לילה ארוכה ורציפה"

לדעת כמה שעות שינה הילד שלך זקוק זהו חלק חשוב שייתן לך ביטחון שהילד שלך אכן יכול וזקוק לישון בצהריים, ויחד עם זאת הוא גם זקוק להתנהלות נכונה וברורה לקראת השינה.

בואי נתחיל, כמה שעות שינה ילדים מעל גיל שנה צריכים?

 

  • כמות שעות שינה מומלצת לפעוטות מגיל 1 עד 3 שנים: 11 – 14 שעות

שעות שינה במהלך היום: כ-3 שעות, בד"כ בפעם אחת.

שעות שינה במהלך הלילה: 11/12 שעות שינה רצופה (ילדים מעל גיל שנה אינם זקוקים לאכול בלילה).

ככל שהפעוט יגדל, לקראת גיל 3,  נגלה שהפעוט מתחיל לדלג בצורה לא סדירה על שנת צהרים, לקצר את אורכה, לדחות מעט את שנת הלילה (תלוי מהי שעת ההשכבה הנוכחית) או לקום מוקדם בבוקר עד שיגיע לטווח הבא.

  • כמות שעות שינה מומלצת לילדים מגיל 3 עד 6 שנים: 10 – 13 שעות

החל מגיל 3 בד"כ אין שינת צהרים, למרות שילדים שטרם חגגו 3 שנים יכולים לישון מידי פעם בצורה לא סדירה.

שעות שינה במהלך הלילה: 11/12 שעות שינה רצופה

כשהילד כבר אינו ישן בצהריים, רצוי להקדים את ההשכבה לשעה 18:00 / 18:30 בערב וככל שהילד גדול יותר ההשכבה תהיה בשעה 19:00 / 19:30 בערב.

  • כמות שעות שינה מומלצות לילדים מגיל 6 עד 13 שנים: 9 – 11 שעות

שעות שינה במהלך הלילה: 9 – 11 שעות שינה רצופה

למרות ההמלצות,(המבוססות על "Sleep Foundation בארה"ב) רצוי לא להסתפק בכמות השעות שהילד שלכם ישן בפועל, אלא להיעזר באינדיקציות נוספות כדי לדעת האם הילד שלכם ישן את סך השעות הנכון עבורו.

בדקו לדוגמא:האם הילד מתעורר מעצמו בבוקר או חייבים לגרור אותו מהמיטה? האם הילד קם במצב רוח טוב או להפך? האם הילד מצליח להתרכז ולמלא את התפקידים שלו במהלך היום? איך ניהול הרגשות שלו- האם הוא מצליח לווסת את עצמו או מתקשה מאוד?

לנוחותך הכנתי טבלה להורדה עם השעות המומלצות לשינה.

עכשיו שאת יודעת כמה רצוי שהילד שלך יישן במהלך היממה, קדימה, מה גורם שגרת לילה ברורה ויעילה, כך שלא תצטרכי לוותר ולדחות את שעת ההשכבה?

 

  1. הקפידי על שעת השכבה קבועה יחסית

ככל שהשעה שהילדים הולכים לישון תהיה קבועה, כך גם הגוף שלהם יתרגל ללכת לישון בשעה הזו. וכששעת ההשכבה תתקרב,  השעון הביולוגי שלהם ישדר לגוף שהגיע הזמן ללכת לישון.

שמרי על רמת הפעילות של הילדים: ללכת לישון אינה פעולה פתאומית. כדי להירדם ולהצליח לישון הילד שלכם זקוק להכנה טובה ורגועה לפני שהוא מגיע למיטה.

  1. הקפידי על פעילות תואמת גיל בצהריים

ילדים צריכים לשחרר אנרגיה! זה עוד יותר חשוב ביחס לפעוטות שישנים בצהרים, למה? כי הגוף שלהם אינו מסוגל להישאר ער בצורה איכותית (למשל שתשמור על איכות הלמידה, על קורדנאציה טובה) ברצף לאורך היום, ולכן הם זקוקים לריענון באמצע היום. אך אחרי המנוחה הם זקוקים גם להמשיך ללמוד ולהוציא את הכח והמרץ שלהם 🙂

  1. אל תחזרי בך בשעת ההשכבה

ברוב הבתים שעת ההשכבה היא אתגר אמיתי! כל ההתארגנות לקראת הערב (אחרי יום עמוס, כן?) ובכלל לעזור לילדים להירגע כדי להיכנס למיטה בצורה טבעית.

אבל אם הילד שלך קם מיליון פעם ואת מוצאת את עצמך מוותרת לו, הילד שלך ילמד שאפשר לצאת מהמיטה אחרי שהוא מבקש אלף פעם (או כמה פעמים שיהיה….)

לכן, יום אחד זה לא נורא, אבל למחרת שימי לב שאת מיישמת את הטיפים כאן למעלה…

עכשיו את כבר יודעת שהילד שלך זקוק לשינה באמצע היום וגם קבלת טיפים איך לשנות את ההשכבה ולהפוך אותה לתהליך ברור יותר.

מוזמנת ליישם ולשתף אותי כאן למטה בתגובות 🙂 באהבה, חנה בתיה

 

אולי מעניין אותך לדעת יותר על איך להרגיע את התקפי זעם (של התינוק וילדים) לפני שהם מתחילים?

שיתוף בווטסאפ
שיתוף במייל
הדפסה
פייסבוק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המספר שכל אמא חייבת לשמור

03-5089361

הקו בהקמה כרגע, רוצה לקבל צינתוקים ולהתעדכן על תוכן חדש, כשהקו יעלה לאוויר??
השאירי פרטים